juli 27, 2024

Wie ben ik?

Leer meer over wie ik ben. Wat waren mijn interesses in mijn kindertijd en hoe bereidde ik mij voor op de digitale van wereld van nu.

Hello, nice to meet you 🙂

Ik ben Philip Everaerts – leerkracht in een middelbare school te Ieper, geïnteresseerd in technologie en 10 jaar geleden kennis gemaakt met de iPad. Door de verschillende nascholingen die ik via Kurt Klynen van het voormalige ICT-atelier volgde ben ik ook Apple Distinguished Educator en veel later Apple Learning Specialist geworden en ben in het bezit van

Maar wat maken titels uit? Ik wil hier gewoon even mijn passie rond ’technologie’, het gebruik van een ‘iPhone’ of ‘iPad’ in of buiten lesverband met jullie delen. Lees het als een uit de hand gelopen hobby.

Mijn taak op school bestaat erin om ICT te integreren binnen het schoolgebeuren en leerkrachten bij te staan in de eerste stappen naar de digitalisering, waarbij ik het leerproces van zowel leerkracht als leerling probeer te ondersteunen.
Daarnaast sta ik ook in de eerstelijns-hulp die leerkrachten nodig hebben bij het gebruik van Smartschool, computers, Smartboards en iPads.

Bronvermelding – onderaan de pagina.

Mijn eerste stappen in de ICT-wereld zette ik op 7-jarige leeftijd, dankzij een – door mijn pa aangekochte – ZX Spectrum van Clive Sinclair.

Tijdens mijn beginperiode als leerkracht hielp ik op school met het onderhoud van de PC’s die aangekocht werden in functie van het PC/KD-project (1998). Ik leerde computers in elkaar ‘knutselen’, te voorzien van de nodige besturingssystemen en gebruikerssoftware.

Gebeten door de ICT-microbe, volgde ik verschillende opleidingen ivm. het opzetten van websites, het installeren van servers én het beheren van deze servers. Ik leerde werken met Microsoft Acces en experimenteerde met Microsoft Frontpage en Adobe Dreamweaver. Het gevolg: de eerste schoolwebsite was een feit!

De school stapte over van papieren schoolrapporten naar digitale versies van Myrosoft en Wisa, wat later werd opgevolgd door Smartschool en Skore.

Op school deden de eerste Smartboards hun intrede, er werd ingezet op opleiding en begeleiding, waardoor we als school bekroond werden met de titel ‘Smart Showcase School’.

Na jaren ICT-integratie-ervaring en verschillende digitale borden verder, ging ik aan de slag met het verkennen van iPads en hoe dit kon gebruikt worden binnen het onderwijs.

We leerden ‘ – Kurt Klynen – kennen, van het toenmalige ‘ICT-atelier’ en volgden onze eerste iPad-nascholingen in Tienen.

Ik leerde meer over de inzetbaarheid van iPads in de klas, maakte kennis met allerhande methodes om les te geven, maar vooral: de kring van leerkrachten die dezelfde passie delen ivm. het innoveren in het onderwijs breidde zich enorm uit. Elk evenement was/is het uitkijken om ervaringen uit te wisselen en met de tips van andere gepassioneerde leerkrachten aan de slag te gaan met nieuwe inzichten om mijn eigen lessen interactiever/aantrekkelijker te maken.

Op school kregen we de kans om in te stappen in projecten zoals ‘Living Schoolslab‘ en ‘Creative Classroom (CCL)‘ van European Schoolnet en er werden ook projecten opgezet door het Ministerie van onderwijs zoals ‘Innovatieve scholen’ en ‘Innovatie scholen – programmeren‘ waarbij de focus lag op het persoonlijk leren met tablet.

In 2013 heb ik mij kandidaat gesteld om ‘Apple Distinguished Educator’ te worden en vloog ik met een groep gelijkgestemde leerkrachten naar Ierland waar we 5 dagen werden ondergedompeld in het lesgeven met Apple-producten. Ervaringen om nooit meer te vergeten…

Sinds begin 2013 deel ik mijn ervaringen in samenwerking met (het voormalige) ICT-atelier, Switch (waarvan het onderwijsgedeelte onlangs werd overgenomen door Econocom) en Lab9 Pro, waarbij aan leerkrachten in Vlaanderen nascholingen worden aangeboden ivm. het gebruik van de iPads in de klas, alsook onderwijsprogramma’s worden aangeboden ivm. ‘lesgeven in programmeren’ en ‘iedereen creatief’.

Momenteel – 2022 – hebben we op school een 10-tal jaar ervaring in het integreren van iPad-technologie en zijn we met de school een 1 op 1 project gestart waarbij elke leerling een iPad heeft waarop de leerstof digitaal wordt aangeboden.

In dit project is het de bedoeling om het toestel op een nuttige manier in te zetten in het lesgebeuren waarbij we de gevestigde waardes zoals kennis en vaardigheden niet uit het oog willen verliezen!

Voor meer informatie ivm. het lesgebeuren in de school/in de klas verwijs ik graag naar de verschillende onderdelen op deze website.
Op deze wijze krijgt u een idee, hoe op een eenvoudige wijze een ‘iPad’ of ‘iMac’ kan ingezet worden in uw organisatie.

Blijft u toch met vragen zitten dan kunt u mij steeds een bericht laten via info@educatiedewegwijzer.be

Digitale groeten,
Philip,

Bertram. (2005, 29 mei). Sinclair 48K ZX Spectrum computer (1982) [Foto]. Wiki Commons – Category:Sinclair ZX Spectrum. https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Sinclair_ZX_Spectrum#/media/File:ZXSpectrum48k.jpg

About Post Author