Wie ben ik?

Leer meer over wie ik ben. Wat waren mijn interesses in mijn kindertijd en hoe bereidde ik mij voor op de digitale van wereld van nu.

Nice to meet you šŸ™‚

Ik ben Philip Everaerts – leerkracht uit de Middenschool te Ieper, geĆÆnteresseerd in technologie en 8 jaar geleden kennis gemaakt met de iPad. Door de verschillende nascholingen die ik volgde ben ik ook Apple Distinguished Educator en Apple Learning Specialist geworden.

Maar wat maken titels uit? Ik wil hier gewoon even mijn passie ‘lesgeven en iPad’ met jullie delen. Lees het als een uit de hand gelopen hobby.

Mijn taak op school bestaat erin om ICT te integreren binnen het schoolgebeuren en leerkrachten bij te staan in de eerste stappen naar de digitalisering waarbij we samen het leerproces van zowel leerkracht als leerling proberen te ondersteunen.
Daarnaast sta ik ook in de eerstelijns-hulp die leerkrachten nodig hebben bij het gebruik van Smartschool, computers, Smartboards en iPads.

Bronvermelding – onderaan de pagina.

Mijn eerste stappen in de ICT-wereld zette ik op 7-jarige leeftijd, dankzij een – door mijn pa aangekochte – ZX Spectrum van Clive Sinclair.

Tijdens mijn beginperiode als leerkracht stonden we op school in voor het onderhoud van de PC’s die in 1998 aangekocht werden in functie van het PC/KD project. We leerden computers in elkaar ‘knutselen’, te voorzien van de nodige besturingssystemen en kantoor-toepassingen.

Gebeten door de ICT-microbe, volgde ik verschillende opleidingen ivm. het opzetten van websites, het installeren van servers Ć©n het beheren van deze servers.

Ik leerde werken met Microsoft Acces, bouwde websites met Microsoft Frontpage of Adobe Dreamweaver – gevolg: de eerste schoolwebsite was een feit!

De school stapte over van papieren schoolrapporten naar digitale versies van o.a. Myrosoft, Wisa, later gevolgd door Smartschool en Skore.

Op school deden de eerste Smartboards hun intrede, er werd ingezet op opleiding en begeleiding, waardoor we enige tijd later bekroond werden als ‘Smart Showcase School’.

Na jaren ICT-integratie en enkele digitale borden verder, ging ik aan de slag met het verkennen van iPads en hoe dit kon gebruikt worden binnen het onderwijs.

We leerden ‘Meester Kurt‘ – Kurt Klynen – kennen, van het toenmalige ‘ICT-atelier’, nu ‘Joy of Professional Learning‘ en volgden onze eerste iPad-nascholingen in Tienen, bij Kurt.

We leerden meer over de inzetbaarheid van iPads in de klas, we maakten kennis met allerhande methodes om les te geven, maar vooral: de vriendenkring breidde zich uit met leerkrachten die dezelfde passie delen namelijk het ‘innoveren in het onderwijs’.

Op school kregen we de kans om in te stappen in projecten zoals ‘Living Schoolslab‘ en ‘Creative Classroom (CCL)‘ van European Schoolnet en ook werden projecten opgezet door het Ministerie van onderwijs zoals ‘Innovatieve scholen’ en ‘Innovatie scholen – programmeren‘ met als focus het persoonlijk leren met tablet en coderen.

In 2013 heb ik mij kandidaat gesteld om ‘Apple Distinguished Educator’ te worden en vlogen we met een groep gepassioneerde leerkrachten naar Ierland waar we 5 dagen werden ondergedompeld in het lesgeven met Apple-producten.

Sinds begin 2013 deel ik mijn ervaringen via het toenmalige ICT-atelier, Switch (waarvan het onderwijsgedeelte onlangs werd overgenomen door Econocom) en Lab9 Pro, waar we aan leerkrachten in Vlaanderen nascholingen aanbieden over het gebruik van de iPad en de onderwijsprogramma’s ‘lesgeven met programmeren’ en ‘iedereen creatief’.

Anno 2018 hebben we ons stevig ingewerkt in de verschillende lesmaterialen en methodieken van Apple en na een 2-daags examen kregen we de titel van ‘Apple Professional Learning Specialist’, een term die ons de mogelijkheid biedt om les te geven voor scholen en Apple Premium Resellers.

Momenteel – 2021 – hebben we op school een 8-tal jaar ervaring in het integreren van iPad-technologie en zijn we met de school een 1 op 1 project gestart waarbij elke leerling een iPad heeft gekocht of gehuurd waarop de leerstof digitaal wordt aangeboden.

In dit project is het de bedoeling om het toestel op een nuttige manier in te zetten in het lesgebeuren waarbij we de gevestigde waardes zoals kennis en vaardigheden niet uit het oog wensen te verliezen!

Voor meer informatie ivm. het lesgebeuren in de school/in de klas verwijs ik graag naar de verschillende onderdelen op deze website.
Op deze wijze krijgt u een idee, hoe op een simpele wijze een ‘iPad’ of ‘iMac’ kan ingezet worden in uw organisatie.

Blijft u toch met vragen zitten dan kunt u mij steeds een bericht laten via info@educatiedewegwijzer.be

Digitale groeten,
Philip,

Bertram. (2005, 29 mei). Sinclair 48K ZX Spectrum computer (1982) [Foto]. Wiki Commons – Category:Sinclair ZX Spectrum. https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Sinclair_ZX_Spectrum#/media/File:ZXSpectrum48k.jpg

Bertram. (2005, 29 mei). Sinclair 48K ZX Spectrum computer (1982) [Foto]. Wiki Commons – Category:Sinclair ZX Spectrum. https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Sinclair_ZX_Spectrum#/media/File:ZXSpectrum48k.jpg